Home » Evropsko veče u Beogradu 2016 – Najevropljani 2015

„Priznanje se dodeljuje uglednim pojedincima, afirmisanim i uspešnim stvaraocima, političkim prvacima, državnim rukovodiocima, ljudima od značajnog uticaja na ponašanje države i društva, kao i na javno mnjenje, za najveći doprinos u povezivanju naše zemlje sa Evropom i Evropskom unijom, za afirmaciju sopstvenih, nacionalnih proevropski orijentisanih ideja i vrednosti izvan zemlje, za najuspešnije promovisanje evropskih ideja i vrednosti u zemlji“ (Iz Pravila o izboru Najevropljanina godine).

Najevropljani 2015. god. su:

Jadranka Joksimović
za oblast Politika – evropske integracije

Kao ministarka zadužena za evropske integracije uspešno je, kao deo najužeg vladinog tima, privela kraju prvu fazu pristupnih pregovora sa EU – Srbija je u prethodnoj godini, uz mnogo utrošene energije, rada, strpljivosti i nepovoljnih kretanja u bližem i daljem okruženju, otvorila prva pregovaračka poglavlja o pristupanju ovoj za nas veoma važnoj i danas dominantnoj evropskoj asocijaciji. Koordinator je sveukupne donatorske i razvojne pomoći u Republici Srbiji, a Srbija je danas jedina država u regionu koja ima jedinstveni pregled infrastrukturnih projekata, što se pokazalo u najboljem svetlu već kod realizacije tzv. Berlinskog procesa, kada se od 10 projekata za ceo region tri finansiraju i grade u Srbiji, a pet od deset se odnose opet na Srbiju jer se povezuju sa koridorima u Srbiji. Prva smo zemlja Kandidat koja je osnovala Nacionalni odbor za investicije kojim predsedava sa Ministrom za finansije, a Srbija je u prethodnoj godini intenzivirala sve oblike promovisanja regionalne i prekogranične saradnje. Pored ostalog, šef je delegacije centralno evropske inicijative i predsednik grupe za saradnju sa Turskom.

 

Vladimir Milovanovicza oblast Ekonomije

Sistem Energoprojekt je u neverovatno složenim uslovima 90tih i 2000tih uspeo da preživi i da se u 2015toj godini pozicionira kao respektabilna firma u regionalnim pa i svetskim razmerama. Visoki ciljevi koje je Vladimir Milovanović postavio kao generalni direktor ostvaruju se, što se vidi kroz poslovanje i rezultate u 2015.goodini. Krajem marta 2016. ukupan zbir vrednosti ugovorenih poslova koji se realizuju premašio je 500 mil EURa. Pored Srbije (Bor, Prokop, kanal Dunav-Tisa-Dunav i dr.), veoma značajni poslovi su sklopljeni ili realizovani u Kataru, Gani, Kazahstanu, Belorusiji i Peruu. Ovi rastući i obećavajući rezultati posledica su najvećim delom dobre organizacije, visoke radne kulture, sinergije na relaciji poslovni razvojni ciljevi, evropski standardi u radu i odnosu prema saradnicima i partnerima, kao i prema državi njenim kvalitetnim organima i organizacijama. Svoju kompleksnu ulogu u društvu Energoprojekt je nadogradio društveno odgovornim poslovanjem, humanitarnim aktivnostima i donacijama namenjenim sportu, kulturi i umetnosti .

 

Miroljub Aleksic
za oblast Privrednog razvoja

Preduzetnik, finansijski stručnjak i investitor Miroljub Aleksić je tvorac i dosadašnji vlasnik ALCO grupe, sistema koji danas čine: Pionir – Subotica, Hissar – Prokuplje, Tipoplastika – Gornji Milanovac, Alfa Plam – Vranje, Jugotehna, Cobex, Amasis i Naš stan iz Beograda, Forest Alfa-Plam iz Pukovca. Kreirao je prvi srpski lanac hotela visoke kategorije “A hoteli” koji danas čine hoteli: Izvor – Aranđelovac, Master – Novi Sad, Tornik – Zlatibor, Sloboda – Šabac, Park – Vrnjačka banja, Staro zdanje i Šumadija – Aranđelovac. Alco grupa i u ovako teškim uslovima uspešno posluje i zapošljava više od 2.500 radnika. Grupa je više od 20 godina u vrhu srpskih najuspešnijih kompanija, a sam Aleksić je postao nosilac velikog broja značajnih priznanja. Pionir je tako proglašen pobednikom i članom prestižnog European Candy Ketlle, a on kao vlasnik najboljim menadžerom u oblasti najvećih svetskih proizvođača konditorskih proizvoda. U poslednje tri godine ALCO grupa je investirala u sopstveni razvoj preko 70 miliona EURa. Dinamičan rast beleži i u oblasti društveno odgovornog rada, posebno u humanitarnoj i sportskoj delatnosti.

 

Raša Ristivojević
za oblast Menadžmenta u sportu

Inicijator, pokretač i menadžer je postao relativno rano – punu kreativnu i preduzetničku prirodu pokazao je baveći se proizvodnjom obuće u svojoj fabrici poznatoj pod imenom „Rimo“. Od 2012 imenovan je za zamenika predsednika Skupštine Koridora Srbije a od 2013 obavljao je i funkciju potpredsednika Privredne komore Srbije. Kao izvršni direktor Aerodroma Nikola Tesla imenovan je u februaru 2015 na volontersku poziciju predsednika Izvršnog odbora Evropskog prvenstva u vaterpolu, koje je održano u Beogradu od 10 do 23 januara 2016 sa vrhunskim rezultatima. Bio je zadužen za tehničku i finansijsku organizaciju i realizaciju svih bitnih segmenata ovog velikog događaja, kao i za koordinaciju planova sa Organizacionim odborom. Raši Ristivojeviću je predsednik Evropske plivačke organizacije Paolo Bareli dodelio priznanje za dobrog domaćina. Kao rezultat odlične saradnje sa Vladom Srbije i Gradom Beogradom ostao nam je u vlasništvu izuzetno kvalitetan montažni bazen koji će postavljen u Vrnjačkoj banju predstavljati osnovu Nacionalnog trening centra ženske i muške vaterpolo reprezentacije Srbije u narednom periodu.

 

Boško Radojković
za oblast
Kultura i umetnost

Kao profesor gitare u muzičkim školama Kosta Manojlović i Josip Slavenski stekao je reputaciju jednog od najuspešnijih pedagoga na polju gitare. Samo u 2015. Boško Radojković je u saradnji sa saradnicima realizovao: XVI Guitar Art Festival u Beogradu, I dečiji festival „Praznici proleća“, saradnju sa festivalima gitare u Kordobi i Volosu, X Guitar Art Sumer Fest u Herceg Novom, Kreativni kurs gitare (Beograd i 18 gradova Srbije). Guitar Art Festival je prvi i najznačajniji događaj u oblasti profesionalne i klasične gitare na prostoru bivše Jugoslavije, kao i Jugoistočne Evrope. Osnovao je i Jugoslovensku asocijaciju klasičnih gitarista koja danas postoji kao Udruženje gitarista Srbije, i u kome je i danas prvi čovek. Na osnivačkom kongresu klasičnih gitarista jugoistočne Evrope je okupio predstavnike gitarista regiona, koji su osnovali Asocijaciju klasičnih gitarista jugoistočne Evrope u kojoj je danas izvršni direktor. Ako je neko radio nešto što se očekuje od Najevropljanina u oblasti kulture i umetnosti onda je to nesporno naš laureat Boško Radojković.

 

Ana Petrović Vukićević
za oblast Ekologije
i prerade otpada

Predsednica Udruženja Reciklera Srbije, g-đa Ana Petrović Vukićević je nastavila razvoj jednog pionirskog posla vezanog za unapređivanje zdravlja naroda, za unapređivanje životne sredine i podizanja nivoa društvene produktivnosti i ekonomičnosti zemlje. U Srbiji danas postoji oko 2.500 organizacija koje se bave sakupljanjem, transportom i reciklažom otpada, što je za preko 10 puta viđe nego 2009. Ukidanje Fonda za zaštitu životne sredine i uvođenje ekološke takse otvorilo je ozbiljne probleme vezane za odsustvo kontinuiteta u kontroli i isplati nadoknada reciklerima, sa jedne strane, i odsustvo kontrole i naplate u punom obimu propisanih eko taksi od strane države prema zagađivačima kao obveznicima plaćanja taksi, sa druge. Upravo usvojenim izmenama i dopunama Zakona o Zaštiti životne sredine i Zakona o upravljanju otpadom, kao i ponovnim konstituisanjem Zelenog fonda stvari su krenule u pozitivnom smeru. Sve navedeno, kao i saradnja sa Privrednom komorom Srbije i Srpskom asocijacijom reciklera rezultiralo je organizovanjem Foruma Zelene Industrije, a posledica je velikog ličnog i organizacionog angažmana našeg laureata.

 

Video snimak manifestacije možete pogledati ispod: