Home » Evropsko veče – Najevropljani 2014/2015

Po petnaesti put za redom, 11. 05. 2015. god. u Svečanoj Sali Skupštine Beograda, sa početkom u 19.h. održava se Evropsko veče u Beogradu, na kome se promovišu Najevropljani godine za Politiku, Ekonomiju, Kulturu, Preduzetništvo. Priznanje se dodeljuje i Najevropskijem projektu, ideji ili programu, na čelu sa pojedincem ili timom koji ga kreira i realizuje, kao i stranom građaninu koji je radeći u našoj zemlji pomagao naše napore usmerene ka Evropi i njenim integracijama. Najaviće se i predviđena realizacija informaciono promotivne Monografije pod nazivom „Najevropljani 2000 – 2015, Evropa, Srbija i Evropska unija, juče, danas i sutra“, u kojoj će pored niza detalja o dosada održanim Evropskim večerima i laureatima, u analitičko, istorijsko, vizionarskom delu uzeti učešće oko 40 renomiranih i kompetentnih autora iz svih targetiranih oblasti!
Pre početka manifestacije, mecosopran, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, Aleksandra Angelov, uz klavirsku pratnju pijaniste Ivana Jovanovića, otpevaće par prigodnih numera. Nakon završetka oficijelnog dela programa, na početku koktela, Hor slavista će imati atraktivnu interpretaciju tri karakteristične pesme vezane za naše prijatelje iz Belorusije (Kupaljinka, Ne za mene i Belorusija).

Najevropljani 2014. godine su:

 

dr Prof Zorana Mihajlović

dr Prof Zorana Mihajlović
za oblast Ekonomije i privrednog razvoja zemlje

Kao potpredsednica Vlade i čelnik Ministarstva građevine u rekordnom roku je izmenila ključne zakonske okvire opredeljujuće za prelomno poboljšanje poslovnog ambijenta u sektoru investicija, izgradnje, stranih ulaganja. Prema raspoloživim saznanjima sada se putna ifrastruktura u Srbiji gradi deset puta brže, a građevinske dozvole bi morale da se dobijaju za manje od mesec dana. Pokrenula je i realizaciju više krupnih infrastrukturnih projekata: izgradnja modernog železničkog koridora od Beograda do Budimpešte, drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo, realizacija prve faze izgradnje stanice Prokop u Beogradu, rekonstrukcija pruge na tri severne deonice koridora 10 , itd. itd. Svesna je da se u Evropu i svet ne može bez brze, udobne i racionalne saobraćajne komunikacije, odnosno bez konkurentne i efikasne zakonske regulative u oblasti planiranja i izgradnje.Kao predsednica koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost okupila je ključne učesnike i pokrenula promene..

dr Siniša Mali

dr Siniša Mali za Projekat razvoja i rekonstrukcije Beograda

Rukovođenje našim glavnim gradom je preuzeo u složenoj situaciji, na prvom mestu kao tehnokrata i vrhunski menadžer. Pokrenuo je niz projekata javno-privatnog partnerstva u oblasti povećanja energetske efikasnosti, upravljanja otpadom, izgradnje i održavanja podzemnih garaža. Pokrenuo je intenzivnu aktivnost na osposobljavanju najlepšeg dela priobalja Save za realizaciju kapitalnog projekta „Beograd na vodi“. Aktivno je učestvovao u razvoju projekta „Air Serbia“, kao i na ponovnom aktiviranju i realizaciji novog železničkog i autobuskog staničnog čvora. Pored ostalog, organizovao je izradu jedinstvenog priručnika za investitore kao i osnivanje Jedinice za upravljanje projektima na nivou grada. Inicirao je osnivanje Agencije za regionalni razvoj i evropske integracije. Sve u svemu, stvorio je tim za modernizaciju i finansijsku konsolidaciju Beograda koji je odgovarao njegovom viđenju evropske vizuelne, organizacione i poslovne identifikacije glavnog grada.

E. Vladimir Čušev

E. Vladimir Čušev
Ambasador Belorusije
kao strani državljanin

Nj.e. Ambasador Belorusije Vladimir Čušev je predstavnik zemlje koja kao i Srbija ima specifičan geostrateški značaj u Evropi, i trudi se da taj položaj na najbolji način iskoristi u kontekstu mira i saradnje, kao i aktivnog smirivanja novootvorenih konflikata na području severoistočne i istočne Evrope. Nj.e. je intenzivno radila na povezivanju država i naroda Srbije i Belorusije. Potpisan je niz sporazuma o bratimljenju i partnerstvu beloruskih i srpskih gradova (Beograda i Minska, Novog Sada i Gomelja, Kraljeva i Grodna, Topole i Zaslavlja…), intenzivirana je uzajamna privredna saradnja (višestruko uvećanje međusobne robne razmene, izbalansiran izvoz-uvoz, proizvodnja beloruskih traktora u Novom Sadu,beloruskih autobusa u Kragujevcu…). Organizovane su međusobne posete predsednika obe države i uspostavljena efokasna i višestruko korisna spoljnopolitička i bezbedonosna saradnja. Moto Nj.e. g-dina Čuševa je: “Prvo kontakti pa kontrakti”!.

Matematička gimnazija za oblast obrazovanja - Dir. Srđan Ognjanović

Matematička gimnazija za oblast obrazovanja – Dir. Srđan Ognjanović

Matematička gimnazija je jedinstvena obrazovna institucija koja je u dugom periodu dragulj srpskog obrazovanja. Verovatno da ima malo ljudi u našoj zemlji, regiji, Evropi i šire koji nisu čuli za izvanredne kolektivne i individualne rezultate ove škole, njenih učenika i profesora. Pored toga što pokazuje da imamo veoma nadarenu decu pokazuje i da imamo u obrazovanju oaze izuzetno dobre organizacije, metodike i animacije. Samo u 2014. god. učenici Gimnazije učestvovali su na 15. Međunarodnih takmičenja i osvojili preko 60 medalja – 32 zlatne i srebrne. Brojne su i originalne aktivnosti Gimnazije: Matematička gimnazija i Udruženje „Kliker“ organizuju Školu mladih matematičara, Letnji matematičko-sportski kamp i letnju školu; nedeljom se održava škola mladih matematičara za učenike od predškolskog uzrasta do osmog razreda; svake godine Gimnazija organizuje Kup Matematičke gimnazije, međunarodnog karaktera, itd. itd.

Saša Vlaisavljević

Saša Vlaisavljević u oblasti javnog menadžmenta

Aerodrom Beograd je jedinstvena i na neki način monopolska organizacija u oblasti aviosaobraćaja na teritoriji Srbije. To nije bilo dovoljno da se u ranijim periodima iskaže kao kvalitetna, racionalna i profitabilna organizacija. Svakako, uspehu koji je ostvaren u 2014.god. doprineo je dobrim delom i veliki skok obima saobraćaja uslovljen izuzetnim rezultatima ostvarenim od strane Air Serbia. Međutim, evropski kvalitet usluge i poslovanja Aerodroma može se dokumentovati sa nekoliko neprikosnovenih činjenica: u 2014 ostvareni su najbolji poslovni rezultati Aerodroma u njegovoj poluvekovnoj istoriji – realizovan je najveći prihod i rekordan profit, kao i takav rast putnika koji je svrstao Aerodrom među prvih sto u Evropi. Intenzivirana je saradnja i izgradnja partnerskih odnosa sa aerodromima u Nišu, Užicu, Batajnici i Banja Luci. Aktivno i veoma uspešno je sudelovao u uspešnoj realizaciji Samita Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope…

„Priznanje se dodeljuje uglednim pojedincima, afirmisanim i uspešnim stvaraocima, političkim prvacima, državnim rukovodiocima, ljudima od značajnog uticaja na ponašanje države i društva, kao i na javno mnjenje, za najveći doprinos u povezivanju naše zemlje sa Evropom, odnosno Evropskom unijom, za afirmaciju sopstvenih, nacionalnih proevropski orijentisanih ideja i vrednosti izvan zemlje, za najuspešnije promovisanje evropskih ideja i vrednosti u zemlji“ (Iz Pravila o izboru Najevropljanina godine).

S najvećim poštovanjem,

S. M. Joksimović, Predsednik Organizacionog odbora