Home » Evropsko veče – Najevropljani 2013/2014

Nebojša Stefanović,
u oblasti politike
za unapređivanje i promociju evropskih standarda parlamentarne demokratije

Kao prvi čovek Republičke skupštine primetno je unapredio odnose u Skupšini, između poslanika iz redova pozicije i opozicije i pokrenuo pitanja vezana za formalizaciju zdravijih pojedinačnih i grupnih ponašanja primerenih sistemima razvijene zapadne demokratije.
Kao jedan od najbližih saradnika Predsednika stranke isticao se u mnogobrojnin inicijativama i predlozima usmerenim na suzbijanje korupcije, jačanje integracionih procesa u zemlji i regionu, jačanje pravne države, brže osamostaljivanje svih grana vlasti, posebno zakonodavne i sudske.
Kao predsednik Skupštine doprineo je jačem povezivanju sa evropskim institucijama, što je zahvaljujući i njegovom delovanju krunisano zvaničnim dodeljivanjem Srbiji statusa zemlje kandidata za ulazak u Evropsku uniju.

Željko Sertić,
u oblasti privrede za jačanje uloge nacionalnih privrednih subjekata i promociju privrednih potencijala Srbije

Kao prvi čovek PKS pokrenuo je reformu nacionalnog komorskog sistema u cilju podizanja njegovog institucionalnog kapaciteta za zastupanje, podršku, i/ili promociju investicionih i izvoznih potencijala Srbije, kao i za edukaciju privrednika u sve intenzivnijim procesima evropskih integracija. Tokom prethodne godine PKS je proglašena za lidera privrednog napretka i najdinamičniju privrednu komoru u regionu. PKS je u 2013. donela Politiku kvaliteta i pokrenula veliku investicionu ofanzivu širom sveta. Počeo je i da radi prvi Biznis Info Servis kao informativno-savetodavni servis PKS u kome privrednici ili njihovi predstavnici mogu u roku od 48 sati da dobiju sve relevantne poslovne odgovore. U 2013. god. na inicijativu laureata u Komori je pokrenut Projekat pod nazivom „Baza investicionih projekata i lokacija“.

NJ.E. Ambasador Heinz Wilchelm,
strani državljanin

Nj.e. Ambasador Nemačke Heinz Wilhelm je prvi predstavnik ove značajne zemlje koji je nominivan i imenovan kao Najevropljanin Srbije. Kao predstavnik Nemačke u Beogradu na veoma kompetentan i Srbiji prihvatljiv način u protekloj godini je bio ne samo diplomata jedne tako uticajne zemlje, nego i prirodan, jednostavan, pristupačan i konstruktivan čovek, koji može i želi da pomogne, koji ne želi i ne ume da se meša u ono što nije njegov posao, da sa visine ukazuje, zahteva ili ocenjuje. Na taj način, svojim mnogobrojnim prijateljskim aktivnostima i gestovima, izuzetno mnogo je pomogao Srbiji, ali i promenio u pozitivnom smislu odnos Nemačke i Srbije, doprineo zbližavanju njihovih naroda, kao i naroda Srbije sa svim drugim narodima, državama i regionima Evrope.

Dragan Bjelogrlić,
u oblasti kulture i umetnosti

Ako se veliki glumac rađa, onda se to nesporno desilo sa Draganom Bjelogrlićem. Ostvario je nezaboravne uloge u preko 50 filmova, 20 TV serija i TV drama, u zemlji ali i inostranstvu. Poslednjih godina je uneo posebnu atmosferu u nacionalnom i regionalnom kulturnom prostoru kako glumom, tako posebno produkcijom i režijom. Ne zaboravljajući mnoge izuzetno uspešne projekte, moramo podvući TV seriju „Vratiće se rode“, kao i seriju i film „Montevideo, bog te video“. U prethodnoj godini apsolutni kulturni događaj je ostvaren prikazivanjem pomenutog filma i serije. U navedenom dvojstvu, a sa istim impresivnim dostignućima, u protekloj godini je apsolutno zablistao kao nacionalna vrednost razumljiva i prihvatljiva kako u zemlji, tako i u regionalnom i evropskom okruženju.

Milanka Karić,
za najevropskiji program

Milanka Karić je poslednjih godina svoje aktivnosti dobrim delom kondenzovala kroz rad Karić fondacije. Prepoznatljive akcije fondacije su: „Impuls životu“, „Srbijo pomozi“, „Piši ćirilicom“ itd. Karić fondacija je pre 16 godina osnovala nagradu „Braća Karić“ sa željom da se dodatno vrednuju najviša dostignuća stvaralaštva u oblastima kulture i umetnosti, naučnog i istraživačkog rada, novinarstva, publicistike i izdavaštva, ekonomije i privrede, dobročinstva, kao i aktivnosti koje doprinose razvoju demokratije u zemlji i svetu i jačanju mira, saradnje i prijateljstva među narodima. Na taj način Milanka Karić i Fondacija su u Srbiju dovodili evropsku i svetsku intelektualnu elitu, a srpska dostignuća i vrednosti na konkretan način promovisali u bližem i daljem (evropskom) okruženju.

ana brnabic

Lovorka Nikolić,
u oblasti preduzetništva i menadžmenta

Osnivač je Farmalogista, preduzeća za veleprodaju lekova i medicinskih sredstava, koje danas ima 445 zaposlenih. Farmalogist je danas jedna od vodećih veledrogerija u Srbiji, sa potpunim asortimanom, sa 4 distributivna centra i skladišnim kapacitetima koji u potpunosti zadovoljavaju najviše standarde čuvanja lekova i medicinskih sredstava. Kao nosilac razvoja Farmalogista Lovorka Nikolić je postala stalni delegat Grupacije veledrogerija Srbije na skupovima koje organizuje Evropska asocijacija veledrogerija sa potpunim asortimanom, poznata kao GIRP, sa sedištem u Briselu. Zahvaljujući angažmanu Lovorke Nikolić Srbija je postala punopravan član GIRPa kao prva zemlja van EU, a sada, dve godine nakon prijema, Beograd je izabran da bude domaćin 56. godišnje konferencije GIRPa u junu 2015. god.